Pikavippialalla kuohuu

Kirjoittanut Vippaaja - 10.1.2015

Kulunut kuukausi on ollut pienlaina-alalla historiallinen, mutta valitettavasti negatiivisella tavalla. Kuukauden aikana yhden yrityksen toiminta kiellettiin kokonaan ja kolmen muut yrityksen toimia alettiin puida oikeudessa. Oikeuteen asti menneenä tapauksena tämä oli ensimmäinen kerta, kun pikavippiyrityksiä syytetään koronkiskonnasta.

Onneksi koronkiskonnasta voidaan syyttää vain silloin, jos lainassa on ollut korkoa. Näin ei ole, jos otat pikavipin ilman kuluja!

Vipster lainanmyöntökieltoon

Markkinaoikeus kielsi suomalaisen pienlainayhtiö Vipster Oy:n toiminnan koronkiskonnan takia. Korko ylitti sallitun 50,5 selkeästi viimeisimmän laintulkinnan mukaan ja yhtiö ei saa myöntää lainoja, ennen kuin asia on korjattu.

Vipster toimi pienlaina-alalla lainasummien pienemmässä päässä myöntämällä lainoja 50-1000 euron suuruisina. Vertailuissa ja taulukoissa näille lainoille ilmoitettiin huomattavan pieniä korkoja. Parhaimmillaan yrityksestä sai 50 euron vipin kuukaudeksi vain muutaman euron hinnalla. Tämä tietysti meni selkeästi alle sallitun lainmääräämän korkoprosentin.

Ongelmia tuli kuitenkin siitä tulkinnasta, että lainan saamisen lisäpalvelut maksetaan lainan korkoprosenttiin mukaan. Vipster nimittäin omalla tavallaan kiersi lain pykälää myöntämällä mainittuja lainoja vain takausta vastaan. Jos lainan halusi ilman takausta tai takaajaa, tuli maksaa suhteessa huomattava lisämaksu tästä lisäpalvelusta.

Lain tulkinnan mukaan tämä lisäpalvelu olisi tullut huomioida korkoprosentissa ja takuun tarvitsemisesta olisi tullut informoida selkeästi ennen lainaprosessin alkua. Tästä syystä pienlainayhtiötä uhkaa tällä hetkellä 100 000 euron uhkasakko, jos toimintaa jatketaan nykyisellä mallilla.

Vipster on myöntänyt lainoja www.vippi24.fi-sivuston kautta ja toiminta voi hyvinkin loppua markkinaoikeuden päätökseen, sillä ala on edelleen hyvin kilpailtu eikä aikasemmin saatuja helppoja tuottoja ole mahdollisuus saada nousseiden riskien takia.

Kolmea pikavippiyritystä syytetään koronkiskonnasta

Vuonna 2012 kolme pikavippiyritystä toimivat esimerkiksi nimillä: Arkivippi, Fokulaina, Luottovippi, Easylaina, Otalaina, Hymylaina ja Perhelaina. Yritykset tulivat muutaman vuoden myöhässä alalle, joten kilpailu oli suurta ja kilpailuaseman pitämiseksi yritykset pitivät korkoprosentteja korkealla.

Asiakkaita silti riitti, sillä yritykset myönsivät noin 10 000 pikavippiä vuoden 2012 aikana lainasummiltaan 50-300 euroa.

Suurista korkoprosenteista nousi kuitenkin haloo ja yritykset joutuivat ensimmäisinä pienlainayhtiöinä oikeuden eteen vuoden 2014 kesällä. Syytenimikkeenä toimii koronkiskonta ja yrityksiltä vaaditaan oikeudessä lähes 1,5 miljoonaa euroa rikoshyötynä valtiolle. Syyttäjän mielestä yritysten pikavipeistä perimät maksut olivat juuri tulleen lainmuotoksen kieltämällä tavalla kohtuuttomia suhteessa lainattuun summaan ja laina-aikaan.

Tämän artikkelin kirjoitushetkellä oikeudenkäyntiä ei ole vielä aloitettu, joten nähtäväksi jää, miten yrittäjille käy. Supervippi.com päivittää tilannetta, kun asia ratkeaa.

Nykypäivänä vastaavanlaiset tapaukset eivät ole enää mahdollisia, sillä koronkiskontaan on tehty tämän jälkeen vielä muutama tiukennus - suurimpana vuoden 2013 kesän lakiuudistus, joka rajoitti todellisen vuosikoron 51 prosenttiin. Samalla markkinaoikeus on ottanut pikavippiyrityksiä tarkasteluun entistä herkemmin, jotta vastaavat tapaukset voidaan ehkäistä ennakolta.