Pikavippiyritysten määrä romahtanut

Kirjoittanut Vippaaja - 10.8.2013

Kuten oli oletettavaa, pikavippiyritysten määrä on romahtanut lakimuutoksen myötä. Entisestä 80 yrityksestä on jäljellä vain murto-osa - muutos on paljon radikaalimpi kuin mitä oli odotettu. Allalla oli lakimuutosta ennen yllättävän positiivinen ilmapiiri pikavippiyrittäjien keskuudessa ja yritysten lukumäärän uskottiin pysyvän yli viidessä kymmenessä vuoden vaihteeseen saakka. Kuitenkin heinäkuun alkaessa yrityksiä oli alalla vain 16.

Tällä hetkellä kesän kääntyessä syksyksi, on alalta tippunut vielä muutama toimija pois. Reilu 10 toimijaa on vaikiinnuttanut toimintansa lakimuutoksen jälkeen siinä määrin, että suuria muutoksia alan toimijoissa tuskin on enää luvassa.

Miten pikavippiyritykset toimivat laillisesti ja samalla kuitenkin kannattavasti?

Tämä on tietenkin juuri se ongelma, mikä on ajanut suurimman osan entisistä pikavippiyrityksistä alalta pois. Jäljelle ovat jääneet vain ne yritykset, joiden kate ja kulurakenne kestävät suuret riskit. Pikavippilaki on käytännössä kymmenkertaistanut liikkellä olevan rahan määrän, joten pikavippiyrityksellä tulee olla huima pääoma, jotta lainaustoimintaa voidaan tehdä tarpeeksi suurella volyymillä kannattavuuden saavuttamiseksi.

Lainasummien ja laina-aikojen nousu kasvattaa riskiä huomattavasti, joka johtaa lainan saamisen ehtojen tiukentumiseen. Yritykset eivät voi enää syytää rahaa ulos kaikille sitä haluaville ja luottaa siihen, että rahat saa takaisin viimeistään perinnässä.

Perinnästä aiheutuville kuluille kun on myös tehty katto, joten esimerkiksi 2000 euron, vuoden laina-ajalla oleva laina voi jäädä teille tietymättömmille erittäin pitkäksi aikaa, eikä siitä saada edes kunnon korvausta. Yksi 2000 euroa ei tietenkään kaada yritystä, mutta kun bistestä täytyy tehdä volyymillä, ei mikää yritys voi ottaa sitä riskiä, että 10 000 lainaajaa jättää lainansa maksamatta.

Lakimuutoksen muut seuraukset

Lakimuutoksen takia lainojen keskimääräiset laina-ajat pidentyivät huomattavasti, jonka takia esimerkiksi kunnallisessa velkaneuvunnassa muutosta ei ole vielä havaittavissa. Käytännössä kuitenkin ongelmaa on vain siirretty eteenpäin, sillä nyt 50 euron ja 7 päivän sijaan asiakas voi ottaa jopa 2000 euroa lainaa vuodeksi.

Korttitalo kaatuu korkeammalta kuitenkin kovempaa ja luvassa voi olla enemmän ja paljon pahempia velkaongelmia vuoden tai kahden kuluttua. Toivottavasti näin ei kuitenkaan ole, sillä se tarkoittaisi lakimuutoksen täydellistä epäonnistumista.

Lue lisää: Lakimuutos hävitti valtaosan pikavippifirmoista - HS.fi