Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa elämää

Kirjoittanut Vippaaja - 25.6.2013

Lähes joka kymmenennellä suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Tämä on älyttömän iso prosentti suhteessa siihen, kuinka paljon haittaa luottotietojen menetys aiheuttaa. Ilman luottotietoja olevan henkilön on hyvin vaikeaa tai jopa mahdotonta saada mitään lainaa tai luottoa. Tämä koskee esimerkiksi verkkokauppojen myöntämiä maksuvapauksia ja luottokortteja, mutta mahdollisesti myös asuntojen vuokraamista.

Omatieto.fi julkaisi kesäkuussa listan, josta kuka tahansa voi etsiä oman asuinpaikkansa luottotietomenettäneiden määrän. Kato listaa täältä.

Miten maksuhäiriömerkintä syntyy?

Aivan helposti luottotietoja ei voi menettää. Se vaatii huomattavaa huolimattomuutta laskujen maksamatta jättämisessä. Pelkästään maksun myöhästyminen ei aiheuta maksuhäiriömerkintää. Merkintää ei synny vaikka saisit perintätoimistolta maksukehotuksen. Perintätoimiston maksukehotuksen huomioitta jättäminen voi jo olla hyvin lähellä luottotietojen menettämistä. Maksuhäiriömerkinnän antaa viranomainen tai kulutusluottoja myöntävä yritys, joka on todennut maksujen laiminlyönnit seuraavasti:

  • maksu on viivästynyt yli 60 päivää alkuperäisestä eräpäivästä,
  • maksukehotus on lähetetty vähintään 21 päivää ennen maksuhäiriön rekisteröintiä, ja
  • maksukehotuksessa on mainittu luottotietomerkinnän mahdollisuudesta, jos maksua ei suoriteta.

Tämän jälkeen potentiaalinen maksuhäiriön kohde saa haasteen käräjäoikeuteen. Haasteen saapumisen jälkeen vastaajalla on 14 päivää aikaa maksaa kertasuorituksena haasteessa merkitty summa. Tällöin haaste peruuntuu ja merkinnästä ei ole vaaraa. Jos tätä summaa ei kuitenkaan makseta, asia etenee käräjäoikeuden käsittelyyn. Vielä tässäkin vaiheessa laskun maksusta ja maksujärjestelyistä voidaan sopia osapuolten välillä, eikä vieläkään maksuhäiriömerkintää tule. Jos kuitenkaan osapuolet eivät saa yksimielistä päätöstä aikaan, käräjäoikeus tuomitsee vastaajan maksuhäiriömerkintään tai harvoissa tapauksissa vapauttaa hänet syytteistä.

On tärkeää ymmärtää, että ennen kuin virallinen päätös on tullut, on vielä paljon tehtävissä. Molempia osapuolia hyödyttää, jos asiasta päästään yksimielisyyteen, rahat tulevat sovitussa aikataulussa takaisin niiden omistajalle ja kantaja säästyy maksuhäiriömerkinnältä. Kaikkien laskujen huomioimatta jättäminen ei missään tapauksessa ole oikea päätös, sillä vaikka tilanne näyttäisi kuinka tukalalta, se vain pahentuu, jos laskujen maksusta ei sovi.

Kuinka pitkään maksuhäiriömerkintä säilyy ja saako maksuhäiriömerkinnän pois?

Maksuhäiriömerkintä säilyy lähes kenen tahansa nähtävillä kahdesta viiteen vuoteen. Jos tämän jälkeenkään maksuja ei ole maksettu, voi maksuhäiriömerkintä uusiintua. Pisimmillään luottotietojen menetys voi siis kestää kymmeniä vuosia, jos raha-asioita ei hoideta tähän mennessä kuntoon.

Luottotietoja ei saa takaisin, vaikka niiden menettämisen aiheuttaneet laskut maksaisikin. Maksuhäiriömerkintä pysyy niin kauan kuin on määrätty ja voi uusia, jos laskuja ei hoida kuntoon.